Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Αχ κουλουράκι κουλουράκι φρέσκο, πού θα το φας;;; Δυστυχώς όχι πλέον στο δρόμο...αφού κατά γενική ομολογία, το ξακουστό κουλούρι Θεσσαλονίκης  παραποιήθηκε, δε θυμίζει τίποτα από εκείνο το τραγανό, πεντανόστιμο σνακ, που μάθαμε από παιδιά να αγοράζουμε στις διασταυρώσεις της Τσιμισκή...αλλά είναι άνοστο, με πολλή ζάχαρη, αλάτι και ζύμη αφρό...
Ευτυχώς, υπάρχει εναλλακτική. Θα αφήσω στη μοίρα του το κουλούρι του δρόμου (ταιριαστό σα γάντι στη μιζέριας της κρίσης, που θέλει παραίτηση και φθίνουσα πορεία) και θα κοιτάξω αλλού. Θα ρίξω τα μάτια μου στα κουλούρια του "Παραδοσιακού". Των "24 / 7 open" καταστημάτων "Παραδοσιακό", στην οδό Κούσκουρα και στη θρυλική γωνία, Αριστοτέλους και Τσιμισκή. 


Εκεί, δίπλα στα ταμεία, βρίσκονται οι κρυστάλλινοι θάλαμοι / βιτρίνες με τα δύο είδη κουλουριών και τα γερμανικά bretzel. Μέσα σε αυτό το τριζάτο περιβάλλον, διατηρούνται ολόφρεσκα και τραγανά τα κουλούρια με σουσάμι και τα μοναδικά δεκάσπορα ολικής. Αυτά θα ήθελα σήμερα, να εκπροσωπούν το περίφημο κουλούρι Θεσσαλονίκης.
Η περιέργεια μου και φυσικά η έρευνα που επιβάλλεται πριν κάθε ανάρτηση, με έφερε σε επαφή με την παραγωγή. Από το παρασκήνιο λοιπόν μαθαίνω ότι, η σύνθεση αυτού του φοβερού προϊόντος είναι η εξής :
Αλεύρι σίτου ολικής άλεσης, αλεύρι απο βύνη κριθαριού,
 με σπόρους ηλίανθου, λινόσπορου, λούπινου, σουσαμιού, πεπονιού, 
με νιφάδες σίκαλης, κριθαριού, βρώμης, σίτου 
και κεχρί !
Μαθαίνω επίσης ότι, το 30% των πελατών του "Παραδοσιακό", εντάσσει το κουλουράκι στην καθημερινή του διατροφή. Αυτός φαντάζομαι είναι και ο λόγος, που θα το βρεις σε κομματάκια στις περισσότερες super healthy, γιγάντιες σαλάτες της αλυσίδας...


Πάντως, την προηγούμενη Κυριακή, βρέθηκα να ρεμβάζω κόντρα στον ήλιο, με την παρέα της μικρής μου αδερφής, απόφοιτοι όλες, διατροφολόγοι. Όταν με ρώτησαν, τι άλλο σκοπεύω να γράψω "sta palia mou louboutin" και απάντησα, "θα γράψω για το κουλούρι του "Παραδοσιακό", ζητωκραύγασαν  και ανέλυαν τα οφέλη για κανένα δεκάλεπτο. Τέλεια, σκέφτηκα, το "δικό μου" αγαπημένο πρωινό,πέρασε και αυτό το τεστ :-). 
Κουλούρι κλασσικό σουσαμιού "Παραδοσιακό" 0,60 λεπτά του ευρώ. Κουλούρι δεκάσπορο "Παραδοσιακό" 0,90 λεπτά του ευρώ. Κουλούρι του δρόμου 0,40 λεπτά του ευρώ. Αυτό το τελευταίο, μάλλον ακριβό πωλείται, αν αναλογιστεί κανείς τις πρώτες ύλες του και τις συνθήκες διατήρησης...
( www.paradosiako.net, τηλ. 2310.221.300, το new age Κουλούρι Θεσσαλονίκης έρχεται και στην έδρα σας, μαζί με τον καφέ σας και τα άλλα ωραία του μενού.


Καλημέρα everyone !